Schimmelnagels

Een vervelende aandoening aan de nagels waar mensen zich met regelmaat voor schamen. Deze schaamt leidt er vaak toe dat mensen niet meer in het openbaar op blote voeten of met slippers durven lopen en tevens de aandoening niet behandelen. Het is echter niks om je voor te schamen en uiterst goed te behandelen. Daarnaast ben je echt niet de enige die dit heeft en heb je enkel jezelf ermee als je er niks aan laat doen. Deze schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels, zijn onze specialiteit. Wij zorgen ervoor dat jij weer zonder gêne over straat kunt.

Herkennen van een schimmelnagel

Wanneer je twijfelt of jij een schimmelnagel hebt dan kun je met deze tips meer zekerheid krijgen. Bij een schimmelnagel vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. Mocht je niet zeker zijn of dit het geval is, of last hebben van de nagel zonder dat je aan deze symptomen voldoet? Kom dan gerust langs bij onze pedicure in het centrum van Zwolle en wij voorzien je van een eerlijk advies.

Komt dit vaak voor?

Je bent zeker niet de enige persoon in Nederland die last heeft van schimmelnagels. Naar schatting heeft 26% van de volwassenen last van een schimmelinfectie aan de nagels. Dit komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je hier last van krijgt helaas. Tevens hebben mensen in een risicogroep, bijvoorbeeld diabetici, een verhoogde kans op een schimmelinfectie aan de nagels. De effecten van kalknagels zijn; pijn bij het lopen en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Wanneer iemand gezond is met een gezonde huid en nagels dan heeft deze persoon hoogstwaarschijnlijk ook een sterke afweer tegen schimmels. Deze schimmels groeien namelijk het best in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Het zijn de meest ideale omstandigheden voor deze schimmels om zich te verspreiden. In hygiënische omgevingen kunnen kunnen schimmels goed gedijen, dit zijn dan ook vaak die plekken waar mensen deze schimmels oplopen.

Let vooral op wanneer jij je in gemeenschappelijke ruimtes bevindt. Locaties als douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn vaak een hotspot voor deze schimmels. Dit zijn plekken waar jij en anderen op blote voeten lopen en dus deze schimmels snel overdraagt. Wees daarom altijd behoedzaam op deze openbare plekken, droog je voeten altijd goed af en zorg dat je schoenen droog zijn. Mocht u overmatig transpireren dan raden we aan om geregeld droge sokken aan te trekken. Dit alles om je voeten zo droog mogelijk te houden en de kans op een schimmelinfectie te verkleinen.

Denk er bij deze voorzichtigheid ook aan dat je dit niet enkel voor jezelf doet maar ook voor een ander. Want wanneer jij geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie dan ben jij daarmee ook direct besmettelijk voor een ander. Draag dus altijd zorg voor je eigen voeten en voorkom daarmee hopelijk een schimmelinfectie bij jezelf en bij een ander.

Hoe kun je schimmelnagels voorkomen?

Het is een slechts ten dele waar dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Schimmelnagels kunnen diverse redenen hebben, waarvan je er een heel aantal kunt voorkomen door je zoveel mogelijk aan de volgende punten te houden:

  • Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
  • Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
  • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
  • Trek elke dag schone sokken aan.
  • Draag zoveel mogelijk open schoenen.
  • Kies liefst voor schoenen van echt leer.
  • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
  • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
  • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
  • Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest niet uit zichzelf, hier is altijd een behandeling voor nodig. Een schimmelinfectie wordt namelijk langzaam groter, het is dus van belang dat je een behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium begint. Waar vroeger een behandeling langdurig en moeizaam was, is dat hedendaags niet meer het geval. Tegenwoordig kan een huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven, waardoor hardnekkige schimmelinfecties snel en grondig worden bestreden. Een succesvolle behandeling is daarmee bijna altijd gegarandeerd.

Bij het behandelen van een schimmelinfectie blijft het niet steken op enkel het behandelen van de voeten. Ook je schoenen moeten met een schimmeldodend middel behandeld worden. Schimmels kunnen namelijk achter blijven in (vochtige) schoenen, wat mogelijk resulteert in herinfectie als je deze weer gaat dragen.
Bij een schimmelinfectie is een ondersteunende behandeling door een Provoet pedicure van belang. De specialist kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.